Reciclare
Reciclare
Reciclare
Reciclare
Reciclare
Reciclare
Reciclare
Reciclare
 

5 noiembrie 2007, stiri.rol.ro: Reciclarea aparatelor electronice a inceput!

S-a tăiat panglica primei instalaţii de recuperare a componentelor IT. La Constanţa a fost pusă în funcţiune, sâmbătă, 3 noiembrie, prima instalaţie de reciclare a deşeurilor electrice şi electronice (DEEE).
Iniţiativa aparţine societăţii private Gremlin Computer, cea care a adus pe piaţa românească tehnologie nemţească pentru tratarea echipamentelor electronice uzate. La deschiderea oficială au participat reprezentanţi ai guvernului şi autorităţi locale, care au salutat faptul că şi în România, DEE-urile devin materie primă pentru industrie şi încetează să mai fie aruncate la gropile de gunoi ale oraşelor.
Sâmbătă a început campania naţională de colectare a deşeurilor electrice şi electronice. Simultan, la Constanţa, mai mulţi oficiali, între care Silviu Stoica, secretar de stat în Ministerul Mediului, Radu Chirca, consilier în Ministerul Economiei şi Aurora Olescu, managerul Gremlin Computer, au inaugurat prima linie de reciclare şi tratare a DEE-urilor din România. Patru camioane cu deşeuri s-au oprit, chiar în timpul ceremoniei, la poarta societăţii, aşteptând să fie descărcate. Satisfacţia investitorilor a fost maximă, deoarece „maşinăria” de tocat calculatoare vechi, care pornise deja, se dovedea a fi pe termen lung o afacere profitabilă.
Asistată de 30 de muncitori, instalaţia automată de tratare a DEE-urilor are o capacitate de aproape patru tone pe oră, este ecologică şi reprezintă singura tehnologie de acest tip acreditată de UE. Gremlin Computer a demonstrat că poate fi inchis cercul vicios existent în industria de reciclare românească.
Astfel, toate DEE-urile colectate au acum un punct terminus, nu vor mai sufoca mediul ambiant şi vor deveni materie primă pentru fabricarea cimentului sau ţiglei. Prin acest proces de tratare, metalele rare care sunt folosite la realizarea circuitelor integrate ale computerelor vor fi recuperate şi trimise la export.